Vítězné tažení A-čka přerušila Sl. Kroměříž "C"

05.03.2012 09:14

Po příchodu do hrací místnosti jsem se dozvěděl,  že již tak slátaná  sestava bude mít další díru v podobě nepřítomnosti Michala Novotného. Narychlo byl povolán Jirka Indrák  / a zahrál velmi dobře/  tak jsme zasedli k šachovnicím  bez Mirka F-. Karlů  Š a F . Půl mužstva A a půl mužstva B. Po první hodině to vypadalo na 8:0, ve většině případů jsme stáli hůře a jediný kdo měl v ruce celý bod byl David, který ve vyhrané pozici asi již v 8 tahu zapomněl na dámu a jako první skončil . Za stavu 4:1 se to však nějak začalo otáčet a přesně to vystihnul pan Malinovský, kdy nervózně popocházel a sám pro sebe si říkal „ ještě jednu remis“.  Nakonec ten výsledek byl pro nás až příliš krutý.  

 

Prachař David

1540

0

-

1

1606

Malinovský Karel

David rozehrál Slovanskou  přesně,  a po chybě soupeře Sf5 zahrál Db3 a najednou získal pěšce d5 a po ještě špatnějším  b6 stál v 8 tahu na výhru. Soupeř mu po vzetí pěšce napadl dámu tahem d6 a David měl zatmění mysli jinak se to nedá zdůvodnit a vzal jezdce na c6. Pan Malinovský jak se mi svěřil po zápase,  to chtěl v té chvíli vzdát a najednou kouká ? vždyť mohu vzít dámu zadarmo a prohrávali jsme 0:1.

 

Prachař Mojmír

1891

0

-

1

2100

Jablečník Gustav

Mojmír měl na soupeřovu Holandskou připraveno zahájení ,  ale v postavení, které se vytvořilo po černého tahu Db6 a velké rošádě  se nějak nemohl zorientovat. Pozice byla velmi ostrá,  ba i složitá , kdy se černý přesně bránil a bílý obětoval příliš mnoho materiálu. Nakonec mě překvapilo, že černý tak rychle našeho kapitána porazil. 0:2

 

Žalčík Vincenc (H)

1767

0

-

1

1817

Navrátil Marek

Tak tady se hrála sicilská. Co jsem stihnul sledovat tak bílý postavil pěšce na e4,d4,c4,g4 a au au  černý stál v absolutní defenzívě. Snad jen  mé zbožné přání bylo, že se z toho nějak dostane. Nevím nesledoval jsem konec,  ale byl velmi rychlý.  0 : 3

 

Indrák Jiří

1505

½

-

½

1618

Kostka Michal

Tak tady se zajelo na Malorku, tedy do španělských vod. Jirka se soupeře  nezalekl a celou dobu s ním držel krok s černými kameny. Nakonec z toho byla rovnocenná věžová koncovka. A je třeba Jirkovi poděkovat dvakráte – za prvé přišel  když nám teklo v sestavě do bot – za druhé  -  zahrál velmi dobře a získal pro nás cennou remizu.  0,5 :3,5

 

Sas Roman

1825

½

-

½

1953

Blümelová Zdeňka

Tak  co k této partii říci. Francouzská výměnná varianta. Hra na remis ze strany bílého / podle příruček /. Ve střední hře přichází Roman o figuru za 2 pěšce. Následuje manévrování a nucená výměna dalších lehkých figur. Stojím nad šachovnicí a říkám si „ no  nic  další nula bodů“  Roman ovšem skvěle brání své čtyři pěšce navíc a najednou má problémy černý se svým králem na c5 – b4 ! Roman je bojovník a zaslouženě získává půl bodu.  1: 4. Romčo to byl boj !!!!!

 

Nezdařil Miroslav

1796

½

-

½

1803

Blümel Michal

Hrála se  Hromádkova obrana. Celou partii jsme analýzovali  po zápase na Fritzu 8  a až do koncovky 1 jezdce a 5 pěšců na každé straně  to byla remis. Udělal jsem taktickou chybu, že jsem jako prvý nabídl remis , což mi bylo řádně vyčiněno kapitánem.  4, 5 :1,5

 

 

Krejčí Petr

1829

½

-

½

1962

Butula Miroslav

Kdo si z nás mohl více přát než boj dvou šachových matadorů.  Pan Butula klasicky začíná partii pěšcem c4. Petr má rád angličtinu a tak odpovídá e5, vývin v klasické podobě a najednou silný tlak ze strany bílého na dámském křídle . Petr kroutí hlavou a jde do věžkové koncovky. No opět jsem byl pesimista , ale najednou věže zmizely z šachovnice a  Petr má o pěšce více a jediná záchrana je pro bílého tah pěšcem g4 – nevím,  ale nešlo to vyhrát ?  

 

Kucián Jaromír

1669

0

-

1

1681

Plachý Josef

Jarda sice prohrál , ale jelikož sedím vedle něho tak mohu říci / mimo koncovky kdy jsem byl již na cestě domů/ že bojuje . Byla to netradiční španělka . S velkou rošádou černého a tlakem bílého na sloupci a. Jarda se bránil a v koncovce jezdce proti střelci jsem mu věřil. Bohužel Jarda neviděl vítězné pokračování (fritz +10) a dovolil soupeři postavit dámu. Tu se mu podařilo sebrat (díky pravidlu dotčeno-taženo), jenže vzápětí si soupeř postavil další dámu a vypadalo to na remis (oba měli dámu a pěšce  a soupeř měl navíc střelce). Bohužel Jarda o ni brzo přišel (výměna), střelcem si pohlídal pěšce na předposlední řadě a díky tomu, že měl střelce toho správného ke krajnímu pěšci, tak se Jarda vzdal. Pro diváky nádherná koncovka, kdy se výhra přelévala několikrát ze strany na stranu.

 

 

ŠO TJ Zborovice A

 

Slavia Kroměříž C

Prachař Mojmír

1891

0

-

1

2100

Jablečník Gustav

Krejčí Petr

1829

½

-

½

1962

Butula Miroslav

Sas Roman

1825

½

-

½

1953

Blümelová Zdeňka

Žalčík Vincenc (H)

1767

0

-

1

1817

Navrátil Marek

Nezdařil Miroslav

1796

½

-

½

1803

Blümel Michal

Kucián Jaromír

1669

0

-

1

1681

Plachý Josef

Prachař David

1540

0

-

1

1606

Malinovský Karel

Indrák Jiří

1505

½

-

½

1618

Kostka Michal

 

2

:

6

 

 

No a čeká nás poslední zápas v Napajedlích,  jsme již minimálně bronzový a kdo by na začátku soutěže věřil v takový to výsledek ?? 

Míra Nezdařil

—————

Zpět