Smolná prohra A-čka ve Zlíně

02.12.2013 06:21

Prohrát nejtěsnějším rozdílem a to po takovém strhujícím průběhu je prostě smůla. Do Zlína jsme přijeli skoro v plné sestavě, nepočítaje Petra Petříka, který hájil barvy Slavie Kroměříž ve druhé lize a Karla Foltýna. Že v krásném prostředí šachové kavárny doslova „tekla krev“ svědčí i stav v 15,oo hodin 4:3 pro domácí a dohrávka na 1 šachovnici, kdy náš kapitán měl sice o pěšce víc, ale v dané pozici by dokázal zvítězit snad jen Magnus C.

Dubovecký Josef (Z)

1824

1

-

0

1813

Nezdařil Miroslav (Z)

Hronek Martin

1621

1

-

0

1613

Prachař David

Neslanost nemastnost a pouze obrana s černými . Tak se dají charakterizovat Davidova a moje partie . David hned v zahájení popřel základy vývinu a boje. Bez rošády se brzy dostal do vazby na krále. Ustoupil králem na f8 a přišel o pěšce. Po krátké výměně stály jeho figury špatně. Závěr jsem neviděl ,ale asi to byl již boj s větrnými mlýny. Mě v dámském gambitu „osvítil“ nápad a nešel jsem do známé varianty kterou normálně hraji a celkem úspěšně. Trest následoval v postupném tlaku a mojí chybou, jak jinak v časové tísni. Stydím se za svůj výkon . No regionální přebor mi sluší vice.

Phamová Xuan Mai (Z)

1906

0

-

1

2104

Firych Miroslav (ZH)

Míra by nás měl vyučovat na téma „ jak lze pokazit zahájení a“ ve 39 tahu soupeře deklasovat. Za černého zahrána divná sicilka . Slečna Xuan Mai zaskočila soupeře tahem c4 a začalo být černému horko. Tah f5 byl okomentován „něco jsem musel hrát“. Ovšem brilantní oběť pěšce za postavení střelce na b7. Následný zisk pěšce e4 a tápaní bílého vše završeno matovou sítí. Poučná partie zvláště pro nás šachové laiky .

Čapka Hynek

1634

0

-

1

1799

Štencel Karel (ZH)

Kouknu po 4 tahu a Karel rozehrál hitparádu v královském gambitu. Za pěšce vyhání černého krále. Několik hrozeb a výměn. Karel má pěšce navíc a soupeř ty své tři roztržené. I tak je to složitá koncovka a náš hráč vrací pěšce. Ovšem potom začínají tahy věží a jezdce ve stylu „tu hrozbička tu šach“ a bílý král se vydává na cestu k soupeřovým pěšcům. Černý je tak deprimován odrážení hrozeb, že doslova vleze do šach-věž.

Foukal František (Z)

1901

½

-

½

1852

Sas Roman (Z)

Roman, aby se dostal z vazby na svoji věž zahraje podle mě nepřesně Vb1 – podle teorie má stát na poli c. Stojí ho to roztržené pěšce a lepší postavení černého/ omluva pokud nemám pravdu/ . Ovšem to by nebyl Roman ,aby se do partie nezakousl. Sice stojí hůř, ale brání dobře. Volný pěšec dává představu vyhrané pozice, tam dělá soupeř chybu a přichází o něj. Roman ihned dělá také chybu vrací pěšce co má navíc a koncovka jde do remisi.

Gajdůšek Zdeněk

1655

½

-

½

1607

Kucián Jaromír

Partie plná tlaků na sloupec „c“ . Hlídání jeden druhého – taktizování- výměna a koncovka sedmi pěšců střelce proti koníkovi. Zasloužená půlka. Zkusím dát pozici do Fritze a uvidíme zda ten koník mohl být lepší.

Stojan František (Z)

1825

1

-

0

1826

Krejčí Petr (Z)

Petr má jediné štěstí, že jsem prohrál a nemohu hanět. Rozehraná partie takříkajíc – soupeř neměl co tahat. Zisk volného „a“pěšce, aktivní střelci, tlak věžemi a dáma která vše na dámském křídle podporuje. Jediné co nesměl pustit dámu na první řadu. I stalo se. Petr znejistěl a posléze ztrácí pěšce, soupeři se daří vyměnit dámu a nejdůležitějšího bělopolného střelce. Spojení černí pěšci na „h“ a „a“ kráčí k rozhodujícímu bodu utkání. Doufám, že mu Mirka nedala oběd.

Balážec Ludovít (ZV)

1961

½

-

½

1898

Prachař Mojmír (Z)

Po dlouhé době jsem viděl Mojmíra hrát soustředěně a hlavně účinně se silným hráčem. Skutečně zaslouží pochvalu. Sice se Ludovít již záhy vydal v sicilské pěšcem g4 na pochod ovšem kapitán nešel do malé rošády a v zápletce získal pióna i když ve tvaru dvojpěšce. Tvrdé manévrování , taktická koncovka bohužel i přes velmi dobrou hru musel Mojmír podat ruku a vzít tu nevděčnou půlku za stavu 4:3. Na šachovnici zbyli nestejnopolní střelci a dva pěšci.

 

ŠK Zlín D

 

ŠO TJ Zborovice A

Balážec Ludovít (ZV)

1961

½

-

½

1898

Prachař Mojmír (Z)

Foukal František (Z)

1901

½

-

½

1852

Sas Roman (Z)

Phamová Xuan Mai (Z)

1906

0

-

1

2104

Firych Miroslav (ZH)

Stojan František (Z)

1825

1

-

0

1826

Krejčí Petr (Z)

Dubovecký Josef (Z)

1824

1

-

0

1813

Nezdařil Miroslav (Z)

Čapka Hynek

1634

0

-

1

1799

Štencel Karel (ZH)

Hronek Martin

1621

1

-

0

1613

Prachař David

Gajdůšek Zdeněk

1655

½

-

½

1607

Kucián Jaromír

 

:

 

 

Sečteno podtrženo – mohli jsme vyhrát, remizovat i prohrát. Třetí je správně. No nevadí poslední zápas v tomto roce hrajeme doma 16.12. 2013 a to z Vlčnovem A. Bylo by skvělé, kdyby se tentokrát sešly kompletní první čtyři šachovnice.

 

Míra Nezdařil

—————

Zpět