První mistrovský zápas "B" družstva

12.10.2010 06:51

 

1.kolo OP Kroměříž Zborovice „B“ : Morkovice „A“

 

Černá neděle tak se dá nazvat první kolo OP mezi    Zborovice B a Morkovice A.. To co dokázali vytvořit naši hráči během 4 hodin   za to by se nemusel stydět žádný iluzionista střední kategorie natož Herry Potter. Podle hesla televize Nova dostávají palec nahoru pouze 2 šachovnice :

 

1.šachovnice Roman Sas – Pavlík František ml.  královská indická s výměnou dam a lepší pozicí bílého. Roman krok za krokem zvyšoval tlak a postupně získal kvalitu . Ale hrejte za mužstvo které dokáže v 13,oo prohrávat 5 : 2 a přitom hrát v místnosti kde je 8 stupňů nad nulou ?  Kapitáni mužstev A i B by se měli zamyslet co s tím udělají podmínky mizerné i pro okresní soutěž. Roman nakonec získal 0,5 bodů – děkujeme za bojovnost .

 

6.šachovnice Jiří Indrák – Štolfa Petr  podle mého názoru něco mezi skotskou a italskou . Jirka se dobře s černými bránil a pouze dvoupěšec na poli f6 byl vadou na kráse. Pozice přešla do pěšcové koncovky se stejnopolnými střelci a Petr si byl velmi jistí vítězstvím. Zahrál nepřesně pěšci a Jirka skvěle bránil tedy 0,5 pro nás. Jirka má palec nahoru .

 

 

No a nyní pouze ten tragický zbytek    

 

2.šachovnice Nezdařil Miroslav – Žalčík Vincenc oba soupeři se znají velmi dobře tak asi proto Vinca zahrál první ta Jf3 a po Jf6 přišlo pasivní b3. Míra si s černými do 8 tahu vybudoval poziční převahu a pak se zbaběle stáhl a nabídl remis. To se nedělá !!!!!!! Pokud chci hrát přední šachovnici OP  nesmím být zajíc zbabělec !

 

3.  šachovnice Svašek Jan - Kociňák Rostislav byl jsem v klidu, vím že Honza hraje s černými francouzskou  a za bílé má přehled jak získat výhodu,  skutečně si vybudoval velmi dobrou pozici, ale potom přišlo zcela nesmyslné Sc8 ?? a ztráta středu,  vytvoření dvoupěšce a zcela prohraná pozice . Honzu musela políbit nějaká múza pro Sc8  a nebo to byl nějaký velmistrovský experiment Honzo příště ne žádné experimenty.. Tedy 0 bodů pro nás.

 

4. šachovnice Kucián Jaromír -Trávníček Jaroslav tady se objevila španělská, ovšem pokud hraji za černého d6 musím tu variantu znát . Pan Trávníček postupně udusil Jardu a získával jednoho pěšce za druhým. Jarda bojoval prohranou bitvu. Bojoval a bojoval tedy 0 bodů pro nás.

 

5.šachovnice Mojžíšek Jiří-Pavlík František st když Jirka získal poslední púl bodík zařadil jsem jeho partii do kategorie katastrofických. Jirka geniálně obětoval v italské kvalitu, poté chodili mudrci a analyzovali pozici jako pouze remisovou. Jirka zahrál další tři kouzelnické  tahy a všichni souhlasili, že je to vyhrané. Jirka aby dotáhl pozici do oskarového konce a odnesl si palmu vítězství přehlédl ztrátu figury a v koncovce byl rád když jeho soupeř přijal remis. Tam byly minimálně 4 cesty k vítězství bez nějakého násilí. A zase pouze ½ bodík.

 

7. šachovnice Nezdařil Vlastimil -Kejnar Jaroslav vím, že Vlastik se dobrovolně vzdal účasti a nabídl své místo mladším z důvodu vinobraní. Ale nebylo zbytí a tak nastoupil , hrál dámský gambit za bílé předpisově. Získal pěšce a po převodu dámy na f4 si myslím že koncovka byla v jeho režii. Ovšem po zcela nesmyslném Sh6 neuhlídal pole a1 a dostal prozaický mat. Tedy 0 pro nás

 

8.. šachovnice Nezdařil Radek -Jura Drahomír tak tady jsem do této kategorie zařadil partii pouze proto, že čekáme kdy Radek konečně získá celý bod. Když to rozehrál velmi dobře a stál asi na výhru no prostě je to náš remisový král. Radku čekáme!!!. 

 

 

Celkem 2 ½: 5 ½ 

—————

Zpět