Další vysoké vítězství B-čka

20.01.2019 20:04

Mrazivé lednové ráno a zápas 6 kola regionálního přeboru. Rusava je jedním z mužstev, které až tak v plné sestavě ven nejezdí. Nebylo tomu jinak ani tuto neděli. U nás kompletní  sestava, pouze Davida Prachaře, který se omluvil,  nahradil na osmé desce bratr Radek. Namlsáni po dvou předcházejících kolech vysokými výhrami jsme byli horkými favority. Potvrdili jsme pozici a vyhráli vysoko 6,5 : 1,5. Tedy ono to zas tak jasné nebylo. Slíbil jsem, že nebudu kritizovat výkon 7 a 8 desky. Bratři vše okomentovali slovy „ získali jsme 2 body – získali tak co? Já jim doporučil,  že až  přijedou domů ať si ihned pustí českou pohádku „ Z pekla štěstí“. Průběh byl následující, zadní voje sbírali body a první tři šachovnice přijaly nabízené remizi. No nevím za stavu 3:0  nabídnout v nejasných pozicích hned 3x remis a rázem je to 4,5 : 1,5 a  tři body doma. Je třeba ihned přiznat, že Jirka a Roman hráli výborně a stáli na výhru což nakonec potvrdili.

Nezdařil Vlastimil 1562     1:0    Bartošek Zdeněk 1100

Nezdařil Radek 1470        1:0    Lichtenberg Petr  1000

Poslední 2 šachovnice, mladíček Petr  buší do Radka až se mu orosí čelo. Prohrává o pěšce a doufá, že to tempo soupeř nevydrží. A tak se i stalo, bere věží zpět středového pěšce, soupeř si nechá ještě svázat koníčka a náš borec má rázem o střelečka víc. Je konec. Kapitán to zahrál jak z partesu, tedy zahájení, středovou hru a vše vrcholí nádhernou obětí střelce na g6. Má o kvalitu a 3 pěšce víc. Sedám ke své partii a říkám si „vedeme 2:0“  najednou šum na sále a Vlastik přehlíží ztrátu čisté dámy. Zdenda vtipkuje. Najednou mu soupeř dává „hrabičky“ na  sedmé řadě a v jasně remizové pozici černý zcela šokován ustupuje špatným směrem a dostává mat.  Uf uf uf  2:0.

Mojžíšek Jiří 1560     1:0  Růdl Karel 1353

Jirka je ve velké formě. Prokazuje svoji vysokou herní vyspělost jak v Ačku tak i v Bčku – nedal prostě soupeři žádnou šanci. Vytvořil, já tomu říkám, šíp Alexandra Velikého, zcela vyřazuje ze hry soupeřovi dvě lehké figury a svými  lehkými figurami ve spojení věže na sloupci f zcela rozvrací obranu černého. Ten ze zoufalství přehlíží šach - dáma a tak to radši vzdává. 3:0. 

Štencel Karel   1726   ½    Piskač Ondřej 1642

Polišenský Jan 1680    ½   Bílek Miroslav   1578

Miroslav Nezdařil 1754  ½   Ševčák Miroslav 1686

Zajímavé věc na prvních třech šachovnicích. Karel  donutil soupeře postavit krále na e7,  útok na pěšce d6 a jeho zisk. Ondra se brání zuby nehty a náš hráč nenachází prakticky vítězný tah Df3. Za stavu 3:0 lišácky nabízí smír a Karel ho ve prospěch mužstva přijímá. Honza v sicilské  vytvořil vazbu koně na  c3. Myslím si, že pozice černého je lepší, nakonec výměna a remízová věžková koncovka. Honzovi je nabídnuta remis stav 4:1, stačí půl bodík a ten přichází v mojí partii. Soupeř zahájení hrál pasívně a já získávám střed pole. Hledám jak to ještě zdynamizovat. Drobné nepřesnosti a černý podruhé nabízí remis. Má pozice určitě zasluhuje pozornost / + 1,45 / ale je to ten rozhodující půlbodík. 4,5:1,5 .

 

 

 

Jiří Indrák  1507    1:0  Šico Petr   1514

Šebestík Roman 1532  1:0  Wegryn Petr 1198

Jestli jsem chválil Jirku Mojžíška stejná pochvala patří i Jirkovi Indrákovi a Romanu Šebestíkovi. Oba shodně si berou do hledáčku královská křídla soupeřů. Roman vyvíjí tlak po otevřeném sloupci f. Nachází výborné postavení pro svoji dámu na políčku h4 a tím kryje i svého střelce na h3. Černopolný střelec míří v hledáčku na pole f2. No prostě tlak jak z učebnice. Nakonec má Roman dámu a střelce proti dvěma bílým věžím. A zas sleduji,  jak přesně zablokoval pozici postupem  krajního pěšce a sám s králem se vydává do útoku za podpory černých pěšců. 5,5:1,5 výborně. Jirka jako by chtěl kopírovat svého kamaráda. Útok na královské křídlo, kde se soustředí prakticky všechny lehké figury obou aktérů tohoto boje. Jirka tlačí soupeřovi střelce do defenzívy. Výsledek zisk jezdce za dva pěšáky. Jak to bývá zvykem náš borec jde do „bleskovky“. Karel prohlásil, že na to nemá nervy. Ovšem černý je na tyto situace zvyklí a vyměňuje vše, co se dá. Má o střelce víc a je konec. 6,5 : 1,5. Skvělé. 

1 ŠK RAPOS Sulimov A  body 15

2 Sokol Pravčice                       15

3 ŠO TJ Zborovice                  12

4 T.J. Sokol Morkovice            11

5 TJ Bystřice p.H.                    9

6 SK Rusava                            7

7 TJ Lutopecny/Měrůtky         6

8 ŠK Holešov C                       6

9 ŠK RAPOS Sulimov B            4

10 SK EMKaD Holešov            4

11 Sokol Litenčice                   0

Po šestém kole jsme na krásné bronzové příčce. Další kolo zajíždíme do nebezpečných Morkovic, které nám dýchají na paty. Pokud bude nadále trvat bojovný duch a nasazení i tuto překážku jsme schopni překonat.

Poznámka redaktora: sleduji pozorně nejen šachové dění ve Zborovicích, ale i výsledky našich fotbalistů. Po podzimní části je pro mě šok jakým způsobem reprezentují naší obec. Možná by si měli vzít příklad z mužstev A a B v šachových soutěžích. K vítězství v každém sportu je třeba mít srdce, odhodlání a um. Nemusí se vždy dařit, ale to je právě ta chvíle kdy se ukáže síla kolektivu.

Míra Nezdařil

 

—————

Zpět