Cenné vítězství A-čka ve Starém Městě

09.01.2012 06:22

Po nedávné návštěvě Uherského Ostrohu jsme v novém roce opět zajížděli na Slovácko a tentokrát do šachové svatyně  Starého Města. Tam na nás čekalo  mužstvo s přívlastkem „F“. Již podle označení je vidno jak se v tomto městě s necelými 7000 obyvateli starají o šachovou školu. Z osmy hráčů bylo 6 ve věku do 20 let – zkrátka je jim co závidět.

Tentokrát jsme jeli oslabeni o našeho nejlepšího hráče – Míra Firych, který se řádně a včas omluvil.  Takže na 8 šachovnici zasedl náš benjamínek, který velmi příjemně překvapil na Štěpánském turnaji. Bohužel mu to dnes nesedlo a zcela školáckou chybou prohrál již v 17 tahu. Ovšem zbytek mužstva bojoval a nakonec si odvezl 3 body.

 

Trubačík Josef

1853

½

-

½

1891

Prachař Mojmír

 

Takže slečna Zpěváková nenastoupila a Mojmír dostal svého tradičního soupeře pana Trubačíka. Opět přišel se Skandinávskou a byla to varianta velmi záludná. Černý neměl prakticka rozvinuté královské lehké figury a bojoval o pozici do koncovky. K mému překvapení sám bílý navrhl remis, nikomu se nechtělo do koncovky 2 střelci proti 2 jezdcům. I když možná to na konec měl Mojmír minimálně vyrovnané. Kdo ví ?  

 

Fusková Martina (H)

1837

½

-

½

1829

Krejčí Petr

 

Tak černého Petra si vytáhl Petr. Martina je i přes svůj věk /13/  velmi kvalitní hráčka, ovšem Peťa měl výhodu přípravy na její sicilskou a to v podobě tahu f4. Tedy co se dělo na šachovnici zcela „neobjektivně- objektivně  komentoval kapitán“ – Petr to má velmi dobré po Jg5 s obětí pěšce, za chvíli hodnotil „ vůbec se mi ta pozice nelíbí „  a na závěr „ tak se z toho dostal a stojí na výhru dvou lehkých figur proti věžce „  No co dodat, snad jen to, že remis byla asi spravedlivá, ovšem hodit to do Fritze tak se mu zavaří „motory“.

 

Číhal František

1807

½

-

½

1825

Sas Roman

 

Hrála se Královská indická . Celá pozice vycházela z boje o sloupec d. Roman nejprve přesně bránil a odolal tlaku bílého. Poté obsadil svými věžkami sloupec c a pozice za stavu 3,5 „ 2,5 spěla do remízové koncovky. Cenný a dalo by se říci rozhodný půlbodík.

 

Lapčík Václav

1769

0

-

1

1808

Štencel Karel (H)

 

Siciská se vším všudy. Ovšem asi kolem 12 tahu  velmi přesně vytvořil bílý dvojpěšce na f6 a po výměně dam ho na konec získal. Z pozic v této partii se mi líbily dva momenty. Tak za prvé netypické  umístění věže na a3, která v koncovce rozhodla a za druhé postavení střelce na d5 který kontroloval a vlastně eliminoval černého jezdce. Po zisku dalšího pěšce na f7 smutně černý zastavil hodiny a blahopřál našemu hráči k zisku bodu.

 

Stuchlý Ondřej

1802

½

-

½

1767

Žalčík Vincenc (H)

 

Jak tuto partii hodnotit ? Sicilská z obou stran vedená celkem přesně, ovšem do koncovky šel Vinca s dvojicí střelců a výhodou tlaku středových  pěšců. No a zase nastala chvíle, kdy jeho drobné zaváhání / nepostupoval králem na pomoc / a protažení pěšců znamenalo zisk půl bodu místo celého. Po kolikáté ? Škoda !! Příště .

 

Štefaník Richard

1573

½

-

½

1664

Foltýn Karel

 

Pozice v 10 tahu mi připomněla slova  Alexandra Velikého „ vytvoříme zlatý klín z bojovníků nejlepších a nestatečnějších a nepřítele rozdrtíme“ I Karel tento klín vytvořil v podobě pěšců a3-b4-c5-d4-e3 a soupeř se zdál zcela dezorientovaný zvláště po obsazení bodu e5 bílým jezdcem. Avšak nastala chvíle, kdy černý začal konsolidovat postavení pomoci svých lehkých figur. Karlovi se nějak nechtělo jít do zápletek na královském křídle a tak si podali ruce na znamení smíru. Alexandr by zřejmě zaútočil na krále Daria. Ale v kontextu celého zápasu to byla bitva vyhraná.

 

Lessy Tomáš

1686

0

-

1

1796

Nezdařil Miroslav

 

S Romanem jsme před zápasem  konstatovali, že černé jsou nám letos souzené. Takže po d4 jsem vklouzl do poklidných vod Slovanské obrany. Po rozestavení, kdy bílý má mírnou prostorovou převahu jsem začal vytvářet problémy. Bílý se vyloženě upnul  na mat v bodě h7 a přehlédl celkem hezkou kombinaci oběti dámy za mat věží na c1. Pěkná 29 tahová  partie.  

 

Sedlačík Martin

1521

1

-

0

1540

Prachař David

 

Tak trochu mě bylo Davida líto. Hrál se dámský gambit- nic složitého, mrknu vlevo a řeknu si dobrý. Za chvíli koukám a nějak se mi nezdá že stojí střelec stále na f1 místo na d3 nebo e2 a když chci se podívat po třetí, je vazba dámy na d2 střelcem na c4. Ale to se stává a reakce kapitána je malinko  neadekvátní.

 

 

 

 

ŠK Staré Město F

 

ŠO TJ Zborovice A

Trubačík Josef

1853

½

-

½

1891

Prachař Mojmír

Fusková Martina (H)

1837

½

-

½

1829

Krejčí Petr

Číhal František

1807

½

-

½

1825

Sas Roman

Lapčík Václav

1769

0

-

1

1808

Štencel Karel (H)

Stuchlý Ondřej

1802

½

-

½

1767

Žalčík Vincenc (H)

Štefaník Richard

1573

½

-

½

1664

Foltýn Karel

Lessy Tomáš

1686

0

-

1

1796

Nezdařil Miroslav

Sedlačík Martin

1521

1

-

0

1540

Prachař David

 

:

 

 

 

Takže blahopřeji celému týmu k odpovědnému výkonu a za 14 dní přivítáme u nás doma hosty z Bojkovic.  Druhé místo je velmi hezké a povzbuzující.

Míra Nezdařil

—————

Zpět