Čekání na výhru B-čka pokračuje

29.11.2010 06:31

 

4. kolo  Zborovice „B“ Junior Postoupky

Čekání na první vítězství . Ve čtvrtém kole jsme přivítali na domácí půdě soupeře z Postoupek. Obě mužstva nastoupila bez posil a se dvěma chybějícími hráči základní sestavy. U nás se omluvil Honza Svašek a Jirka Indrák. Jako již bývá zvykem po dvou hodinách hry jsme stáli prachbídně.

 

8.šachovnice : Martin Kucián velmi dobře rozehrál svoji partii a po prvních 6 tazích získal pěšce na e4 . Poté však hrál velmi rychle a přišel trest v podobě ztráty kvality a za chvíli měl soupeř o čistou věž navíc. Martin hrál srdnatě až do matu .

6.šachovnice : Radek si připsal již 14 remis po sobě jdoucí. Stál podle mě lépe než bílý, který měl nejen oboustranně rozbitou rošádovou pozici , ale i lépe postavené figury. Myslím si že se dalo ještě pár tahů hrát. Vyměnit střelce na d3 a nebát se zaútočit na pozice bílého krále na e1.

3.šachovnice : Já se snad již nebudu chodit dívat na Jirkovu pozice v zahájení. To co jsem uviděl ve cca 10 tahu jsem nedokázal pochopit. Již jen to jak se mohli ocitnout obě dámy v takovém to postavení. Nakonec Jirka z celé zápletky vyšel o 2 pěšce méně a soupeř to ve věžové koncovce pohodlně dohrál.

7.šachovnice  : Souboj dvou zborovčáků . Po Davidově e4 odpověděl Michal francouzskou obranou. Je vidět, že v Postupkách své svěřence učí pan Opluštil  teorii zahájení. David však jednoznačně přehrál svého soupeře ve střední hře a postupně získal celou figuru a nakonec i bod.

5.šachovnice : Roman rozehrál svoji partii jako obvykle pěšcem f4 a postupně svého soupeře zatlačil do defenzívy. Když za mnou přišel, že mu soupeř nabídl remis dosti rezolutně jsem mu řekl, že musí získat bod. Svoji pozici zlepšoval a nakonec soupeře pěkně umatoval na h8.

2.šachovnice : Jarda za černého vyrovnal ve španělce pozici , ale postupně stál čím dále pasivněji. Sice celou dobu hrozil matem na g2, ale bílý pokryl pole dámou na h3. Smrtonosného pěšce „e“ nechal dotáhnout až na 6 řadu a spojení bílých jezdců na g5 a f5 se nemohl ubránit.

4.šachovnice : Vlastik si liboval, že se na šachovnici objevila Aljechinova obrana . I přes to, že ji hrává dostal se do nepochopitelné tísně a snažil se zní dostat obětí figury na c5 . Od té chvíle však soupeř zcela ovládl šachovnici a i když kapitán bojoval bylo rozhodnuto.

 

1.šachovnice : Po výprasku v Kunovicích jsem chtěl zahrát nějakou pěknou partii se silným soupeřem. Hrála se královská indická a jak jsem již uvedl výše pan Opluštil své žáky naučil zahájení / a nejenom zahájení/ skvěle. Hra byla vyrovnaná s mírnou převahou bílého. Černý zahájil útok pěšcem f5 a po drobné chybě stál podle mě bílý velmi dobře. Znovu se projevila moje stará bolest a to časová tíseň, kdy jsem v koncovce nezahrál nejpřesněji. Do koncovky stejnopolných střelců šel černý s mírnou výhodou, kterou však záhy ztratil a nabídl remis.  

 

 

 

ŠO TJ Zborovice B

 

3 - 5

 

Junior Postoupky

 

1

 

Nezdařil Miroslav

1812

½​:½​

 

Večeřa Petr (V)

1958

2

 

Kucián Jaromír

1715

0 : 1

 

Palášek Jan (V)

1772

3

 

Mojžíšek Jiří

1608

0 : 1

 

Navrátil Marek

1774

4

 

Nezdařil Vlastimil

1480

0 : 1

 

Ryšavý Jindřich

1663

5

 

Šebestík Roman

1458

1 : 0

 

Rakušan Miroslav

1385

6

 

Nezdařil Radek

1488

½​:½​

 

Večeřa Pavel

1359

7

 

Prachař David

1425

1 : 0

 

Scheichenost Michal

1421

8

 

Kucián Martin

1250

0 : 1

 

Krejčí Vít

1250

—————

Zpět