7. kolo ZKS-Z

08.02.2011 06:26

 

7. kolo ZKS-Z  

V neděli za slunného počasí jsme vyrazili na půdu horkého favorita do Zlína. Sestava bez opor M.Firycha a P.Krejčího nevzbuzovala naději na nějaký přijatelný výsledek . Zlínské mužstvo nastoupilo prakticky v nejsilnější sestavě a s průměrným elem 1940. Naše mužstvo s elem 1746 ovšem s bojovou náladou po sobotní plese / kapitán a el prezidento / se rozhodlo neprodat kůži lacino. A byla to bitva s výsledek skutečně nespravedlivým. Cassia opět neměla svůj den.

 

ZLÍNTERM Zlín A               4,5 - 3,5      ŠO TJ Zborovice A     

 

1   Macura Emil       1971       1 : 0      Prachař Mojmír           1875  

Po zisku 2 hlavních cen v tombole na sobotním  myslivecko-hasičské plese náš kapitán rozehrál útočnou operaci na královském křídle. V euforii poněkud pozapomněl na základní pravidlo vývinu lehkých figur a tak mu v 15 tahu smutně stáli střelec na c8 a jezdec na b8. Zato pěšci f a e již byli prakticky na útočné pozici. Soupeř v klidu vyvinul a pak udeřil na černého krále. Výsledek odevzdání dámy za věž a zoufalé další asi 4 tahy.Vzhledem k dosavadní bezúhonnosti našeho kapitána ponechám nedělní výkon na jeho svědomí.

 

 2   Svítek Jiří           2060       ½ : ½      Sas Roman              1835    

Po tazích e4 g6 d4 Sg7 Roman velmi hezky obsadil střed a začal přeskupovat figury. Myslím si, že stál pozičně lépe ale nějakým záhadným způsobem přenechal kontrolu sloupce e soupeři. Po výměně figur šli do zajímavé koncovky jezdců a 5 pěšců na obou stranách. Roman měl podstatně lepší čas a tak ho využil k sehrání pěkné remise, kdy většina našeho mužstva se obával nevýhody tahu v pěšcové koncovce . Roman ovšem hrál přesně a získal zasloužený půl bod proti silnému soupeři.

 

 3   Gabriel Lubomír      2072       ½ : ½      Štencel Karel       1785 H  

Karel měl podle ela nejsilnějšího soupeře. Výstavbou g6 Sg7 směřoval ve střední hře na pozici velké rošády bílého. Po hrozivém Da5 a svázání jezdce na c3 jsem hodnotil pozici jako vyrovnanou, avšak do chvíle odskoku jezdce f6 na e8. Nějak jsem se neorientoval s obětí pěšce. Ovšem koncovka střelce proti jezdci byla velmi hezky zahraná a ani rozdíl 300 elo nehrál vážnou roli. Pěkná bojovná partie jako dárek k narozeninám , blahopřejeme jak k partii tak k narozeninám.

 

 

 4   Jaroš Vlastimil      1957       ½ : ½      Žalčík Vincenc      1776 H  

Vinca je v tomto roce hostující jistota.. Pozice pevné a přechod do střední hry s jistou výhodou . Tentokrát jsem viděl, že zahájení d4 vystřídalo Jf3, a proč ne ať černý jaké jsou jeho úmysly. Bílý obsadil střed a černý odpovídal přesnou obranou . Soupeři se dohodli na remize .

  

 5   Zapletal Oldřich        2035       ½ : ½      Nezdařil Miroslav      1812  

Moje partie byla bez nějakých výkyvů směřována do obranné pozice . Přesné bránění s několika menšími hrozbami vzalo chuť bílému k bezhlavému útočení. Myslím si, že hezká remis kdy Fritz hodnotil pozici při přijetí remize jako +0,09.

 

 

6   Javora Stanislav       1787       ½ : ½      Kucián Jaromír         1715      

Komentování zahájení a přechodu do střední hry by v Jardově  případě  vyžadovalo moji návštěvu u psychologa. Faktem zůstává, že soupeř ve střední hře došel pěšcem g až na pole g2. Při své cestě získal 2 pěšce a pozice bílého byla beznadějná. Ovšem Jarda začal bojovat ,ale spíše kouzlit s jezdce a dvěma věžemi. Jak Karel dokázal stál v koncovce bílý na výhru . Ovšem remiza byla i tak velkým překvapením a ukázkou bojovnosti našeho prezidenta.

 

7   Janík Miroslav           1702       0 : 1      Prachař David            1425  

Soustředěný útok bílého na královském křídle se zdál v jedné chvíli rozhodující, ale David přesně bránil a naopak svojí hrou donutil soupeře k výměně figury za 2 pěšce, tlak narůstal ale za cenu další lehké figury. Koncovka byla ze strany Davida sehrána velmistrovsky. Tři pěšci proti černému jezdci, střelci a pěšci na sloupci G. Bylo jasné, že pokud se podaří bílému vyměnit posledního černého pěšce partie skončí remizou / 50 tahů na umatování jezdce a střelcem/ . David prokázal poziční trpělivost a svého pěšce uhájil. 

—————

Zpět