Zborovice "B"-Slavia Kroměříž "C"-10-kolo

22.03.2010 17:52

 

Dnešní zpráva z 10 kola OP Kroměříž se mi píše obzvláště mile. Zrodilo se překvapení které lze charakterizovat jako když vyhraje okresní přeborník ve fotbale na Spartě při utkání českého poháru. Zborovice „B“ zajížděli k předposlednímu kolu na půdu horkého favorita  na postp - Slavii Kroměříž „C“. Do této chvíle neporažené mužstvo se muselo sklonit před našim šachovým uměním.  

1. šachovnice Jokl Luděk – Sas Roman , velmistrovská remíza v sicilské obraně.

4 .šachovice Kucián Jaromír - Jánek Jiří, velmistrovská remis asi v 15 tahu tentokrát se objevila na stole francouzská , kterou pan Jánek z uspěchem hraje velmi často. Jarda zvládl základní postavení ve výměné variantě a po velké rošádě a spojení dvou věží na e1, a e2 nestál vůbec špatně.

Stav 1:1 

3. šachovnice Prokůpek Marek – Nezdařil Miroslav , taktéž se hrála výměnná varianta francouzské a remis byla dohodnuta v 18 tahu . Náš plán byl plněn , udržet se silnějšími hráči remisové postavení a spoléhat se na 7 a 8 šachovnici.  

Stav 1,5 :1,5 

6. šachovnice Šebestík Roman – Blumel Michal , Roman rozehrál bílými f4 dále pak g3 a Sg2 , odvážné zahájení pokud vezmeme v úvahu jako další malou rošádu. Po výměně jezdců se soupeři do sebe zaklínili pěšci a vypadalo to na remis . Avšak soupeř nastražil léčku v podobě vazby střelce c6  na krále g1 a Roman přišel o pěšce na f5 a celá struktura se zhroutila. 

Stav 2,5 : 1,5  

7. šachovnice Foltýn Karel – Mojžíšek Jiří, v pravém slova smyslu derby mezi hráči zborovického „A“ a „B“. Po zahájení c4-e5 ,g3-Jf6 my v 6 tahu ztuhly rysy ve tváři po Jirkově Va6 . Již jsem věděl, že začíná opět jedna z jeho „šílených kombinací „ a po d6 jsem již začal pochybovat ovšem Jirka vše zvládl na jedničku a postupem času Karla ve středu šachovnice přehrál. Svoji převahu zvýrazl ziskem věže.  

Stav 2,5:2,5  

8. šachovnice Nezdařil Vlastimil – Petrilák Jan , soupeře mého bratra znám již z turnajů v Brně kde hrával za Lokomotivu a je třeba říci, že kvalitně. Vlastik rozehrál Grunfeldovu indickou velmi dobře a po Honzově chybě Sd6 to hrál jako z partesu, nebojácně získával poziční i materiální převahu a v dámské koncovce donutil soupeře vyměnit dámu a bylo „zameteno“ , letošní první výhra kapitána mužstva stála za to.    

Stav 2,5 : 3,5

5.šachovnice Štencel Karel - Indrák Jiří , mrknutím na šachovnic jsem zjistil, že se jednalo zřejmě italskou. Karel i Jirka se znají dobře a musím přiznat, že jsem moc šancí Jirkovi nedával. Moje hodnocení se ukazovalo jako pravdivé do 33 tahu kdy Karel ovládl střed a tlačil Jirku velmi nepříjemně , co bylo ale daleko horší , že našemu hráči zbývalo na posledních 8 tahů necelá minuta . V té chvíli se lámal nejen zápas ale i celé utkání . Karel odskokem Jf6+ si sice uvědomil že nelze ho brát jezdce pro ztrátu černé dámy ale zcela přehlédl, že lze koně brát beztrestně pěšcem „g“ . O figuru více stačil Jirka ještě 40 cátý tah dokončit 6 sec. před vypršením časového limitu.

Na tomto místě bych se jménem celého mužstva Zbrovic chtěl omluvit zvláště Karlovi za nepřístojný hluk, který vznikl po obratu v jejich partii. Nebylo to sportovní .  Vše bylo zapříčiněno absolutním šokem z vývoje celého utkání . 

Stav 2,5 : 4,5  

2.šachovnice   Svašek Jan - Firych Miroslav, hrála se dračí varianta v sicilské obraně . Černému usnadnil Honza pozici zahraním b4 a oslabením pěšce c3, o kterého záhy přišel. Zdálo se mi,že vzítím pěšce dámou a ne střelcem g7 si přivodil černý komplikace a po výměně dam na b2 situace nebyla tak zcela jasná protože Mirkovi věže spojené s pozicí Sc8  stály bídně. Ale to je situace která zcela Mirkovi vyhovuje. Honza přecenil pozici spojenou se šachem Jf6 a přišel o kvalitu . V koncovce věže proti střelci neměl již náš hráč šanci. 

Konečný stav 3,5 :4,5  

Věřím, že v posledním kole Slavie Kroměříž potvrdí svoji pozici jasného favorita na postup a tento si vybojuje příští utkání v Bystřic p. Hostýnem. – držíme palce.

 

          Slavia Kromeriz C                                  3,5 - 4,5          ŠO TJ Zborovice B                

1              Jokl Ludek                      1915          ½ : ½              Sas Roman                      1853 V

2              Firych Miroslav                2028          1 : 0                Svasek Jan                      1701  

3              Prokupek Marek               1947          ½ : ½              Nezdaril Miroslav               1777  

4              Janek Jiri                        1945          ½ : ½              Kucian Jaromir                  1697  

5              Stencel Karel                  1755          0 : 1                Indrak Jiri                         1436  

6              Blumel Michal                  1697          1 : 0                Sebestik Roman                 1443  

7              Foltyn Karel                    1624 H       0 : 1                Mojzisek Jiri                       1580  

8              Petrilak Jan                     1713          0 : 1               Nezdaril Vlastimil                1472  

 

 

22.3.2010   Nezdařil Miroslav

—————

Zpět


Fotogalerie: Zborovice "B"-Slavia Kroměříž "C"-10-kolo

/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/svasek-jan-jpg/
/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/osma-sachovnice-jpg/
/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/jirka-ma-5-minut-na-dvanact-tahu-jpg/
/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/a4-04-zbyva-jeste-10tahu-jpg/
/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/zbyvaji-3-tahy-jpg/
/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/vitezna-pozice-pro-bileho-jpg/
/album/fotogalerie-zborovice-b-slavia-kromeriz-c-10-kolo/druha-a-treti-sachovnice-jpg/

—————