Výhra A-čka v Kunovicích

18.10.2021 06:13

První zápas Krajské soutěže a v Kunovicích a vystupuje z vozidel sedm statečných. Někdo vtipně poznamenal po zápase 6 statečných a kapitán, který jako jediný nechal zde svůj „skalp“. Na druhou stranu sehnat v této šílené době 7 hráčů otestovaných , naočkovaných  a ochotných hrát je prostě heroický výkon a po zásluze i mu patří dnešní 3 body.

Začnu od nejmladších v našem družstvu, kteří nás podrželi 3 vítězstvími.  Tomáš Kubín, myslím si výrazná posila našeho týmu,  hrál na páté šachovnici černými. Ve střední hře na šachovnici byly snad všechny figurky a samé vazby. To je situace, která těm mladým hráčům plně vyhovuje. Žádné taktizování a hurá do boje. Ve vypjaté situaci soupeř „ zkolaboval“ a Tomáš mu uloupil dámu. Výborně. 

David jak jinak ve střední hře sice o kvalitu méně zato velmi silný pěšcový střed. Soupeř si asi myslel, že se to nějak dohraje samo a náš hráč utahuje šroubky. Hoplá a střelec je zpátky. David postupně zvyšuje výhodu svých pohyblivých lehkých figur a vše končí matovou pozicí, kdy musel soupeř odevzdat věž za koníka a záhy se vzdal.

Jirka se skutečně na sezonu připravoval / mám podezření, že byl skoro jediný/. Já viděl závěr, ale předpisový. Lepší koník proti bělopolnému střelci a své  pěšáky na černých polích. Využívá nejen soupeřčiny izolovaného dvojpěšce , ale správným manévrem krade  jednoho pionka za druhým.  Věřím, že forma mu vydrží celou sezonu.

No a nyní ti dříve narození. Přiznám se měl jsem velkou chuť vyhrát a tak jsem s bílými útočil. Zlepšoval pozici tah od tahu. V koncovce mi asi Fritz řekne „ už to nehraj“. Dostal jsem se do situace kdy soupeřova dáma mě neustále šachovala,  a tak z toho byla jediná půlka zápasu. Mojmír sice vedl o pěšce, ale nestihnul kvůli tomu rošádu a soupeřovi střelci a věže ho vyloženě přitlačili ke zdi. Smrtelný sloupec „c“ a jediná naše prohra. Nevadí. V 7 a vyhrát 5,5 : 2,5 je i jeho zásluha.

Romanovi říkám „ co nás učil pan ředitel „ vývin a rošáda. No jo když, ale on bez rošády získal čistou figuru prakticky v zahájení. Nějaká vazbička tam byla, postupný tlak na malou rošádu  a na konec krásný matový útok. Jak Roman říkal před zápase, že přivezl 2 body / on a Tomáš/ měl plnou pravdu. No prostě Nostradamus.

Petr je takový smíšek a již před zápasem dokáže navodit veselou a přitom bojovou náladu. Když však zasedne za šachovnici, je to rváč. Teorii sicilské záhy opouští, no on vlastně opouští vždy teorii a kombinuje. Po výměně figur jde do lepší koncovky, ale já tam pořád v té věžovce s jedním koníkem nemohu najít cestu. Několikrát potažení věží a jezdce zcela soupeře vyčerpává a přichází vidlička, jak jinak?

Výborně poděkování celému mužstvu za bojovnost a šachový um. Takže nyní máme přestávku na 3 týdny a pak 7.11. 2021  přivítáme doma Bojkovice.

Šach. 5   ŠO Kunovice A ELO     - 8   ŠO TJ Zborovice A ELO     2½:5½
5.1  
 
Rojar, Libor
1899 Z   -  
 
Sas, Roman
1927 Z   0 - 1
5.2  
 
Knotek, Josef
1907 Z   -  
 
Prachar, Mojmir
1902 Z, K   1 - 0
5.3  
 
Krmicek, Antonin
1691 Z   -  
 
Krejci, Petr
1853 Z   0 - 1
5.4  
 
Sacha, Milan
1706 Z   -  
 
Nezdaril, Miroslav
1808 Z, Z   ½ - ½
5.5  
 
Zemcik, Jan
1661 Z   -  
 
Kubin, Tomas Daniel
1511 Z, H   0 - 1
5.6  
 
Rucka, Pavel
1589     -  
 
Prachar, David
1622     0 - 1
5.7  
 
Vankova, Marie
1536     -  
 
Indrak, Jiri
1577     0 - 1
5.8  
 
Noscak, Denis
1308     -  
 
bez hráče
0     + - -

 

—————

Zpět