Šťastná výhra A-čka

03.02.2014 09:52

 

Nedělní zápas v Dolním Němčí měl příchuť boje o odražení se ze sestupových pozic jak pro nás, tak i pro domácí. Bojovalo se urputně a naši kluci prokázali že jsou rváči. Zápas trval až do 15,oo a zisk nejtěsnějšího vítězství jen dokazuje jaká bitva se odehrála v pěkných prostorech kulturního domu. Domácí i my jsme nastoupili bez jednoho hráče z předních pozic. U nás se z důvodu nemoci omluvil Míra Firych. Všechny remisi skončily prakticky až v koncovkách. Koho vyzvednout ? Všech 7 mušketýrů Mojmíra, Romana,Petr 2x, Karel 2x a Davida. Míra jaksi pouze posunoval šachovnice což byl jeho jediný přínos.

Kadlček Pavel

1597

½

-

½

1657

Foltýn Karel

Partie se nesla v duchu boje na dámském křídle. Karel s černými hru vyrovnal a po výměně figur zůstali na každé straně nestejnopolní střelci a po dvou věžích. Soupeř mu nabídl remis, ale Karel dál zkoušel v remízové pozici nějak soupeře zaskočit. Nakonec si podali ruce na smír. Karel prokázal, že je bojovník.

Kunčík Petr (Z)

1666

1

-

0

1813

Nezdařil Miroslav (Z)

Manželkami mi řekla ráno v Brně zda jsem normální, když venku je takové náledí někam jezdit. Asi jsem měl dát na její radu. Můj soupeř měl již skalp Petra Bačáka st. a svoji kvalitu potvrzoval i v partii. Nebojácně zaútočil na moji rošádu a já nenašel vhodnou obranu. Praporek mi spadl v prohrané pozici v 38 tahu.

Světinský Antonín ml. (Z)

1899

½

-

½

1852

Sas Roman (Z)

Boj probíhal celou dobu s plnou šachovnicí. Roman se pokoušel rozbít obranu soupeře všemi dostupnými figurkami. Taktéž zde byla nabídnuta remis ze strany hráče Dolního Němčí. Po chvíli váhání jí Roman přijal.

Kadlček Petr (Z)

1682

½

-

½

1826

Krejčí Petr (Z)

Petr hrál s bílými. V zahájení soupeři vytvořil dvojpěšce na sloupci e. Nakonec se rozhodující boj odehrál ve středu při prolomení pěšcové hradby. Taktéž zde soupeř nabídl remis, ale Petr pokračoval v tlaku za pomoci dámy a dvou lehkých figur. Soupeř se ovšem přesně bránil a tak to v 13,30 dali za remis.

Umlauf Josef (Z)

1692

½

-

½

1799

Štencel Karel (ZH)

Karel s bílými hrál z počátku v pircovce rozpačitě, avšak poté co se situace nevyvíjela pro nás nic moc, zasedl a dřel. Krok za krokem zlepšoval své postavení a soupeř přemýšlel tak intenzivně, že mu na konci zbývalo asi 6 minut. Během této doby se situace začala u nás obracet a tak po remíze Mojmíra konečně i on přijal nabídku soupeře. Vydřená remis s cenou 3 bodů.

Symerský Petr (ZH)

2126

½

-

½

1898

Prachař Mojmír (Z)

Mojmír byl také jedním s hrdinou zápasu. Soupeř elově výrazně lepší a s bílými figurami. Ovšem kapitán měl připravenou zbraň – v sobotu byl na tradičním mysliveckém plese. Pokud sem ho potkal tak se usmíval. Po nervy drásající bitvě všech osmi lehkých figur dospěla partie do věžové koncovky, kdy bílý měl 4 pěšce a kapitán tři. Mojmír zvážněl a bojoval jako lev. Nakonec to byla jasně remisová pozice. Maladěc.

Podešva Antonín (Z)

1838

0

-

1

2015

Petřík Petr (ZH)

Nevím jestli jsem Petra někdy nazval šachovým mágem, ale rozhodně to prokazuje každou partii. Na šachovnici se objevil „drak“. Ve střední hře se mi zdálo, že Petr na tom je pozičně lépe. Nakonec z toho byla zablokovaná pozice s 2x vež na každé straně s  nestejnopolnými střelci a spoustou pěšců. Soupeř několikrát nabídl remis. Poté se začaly dít věci. Černý král se vydal přes celou šachovnici až na pole a3. Brilantní závěr po zisku pěšce na b3 to soupeř už ani nehrál. Bravo.

Světinský Antonín st.

1617

0

-

1

1613

Prachař David

David si dokáže naplánovat podržení mužstva v pravou chvíli. Po 4 za sebou jdoucích nulách nedal p. Světlinskému šanci a jeho bod měl obrovský význam i z toho důvodu, že spoluhráči věděli o jeho vítězném postavení v závěru zápasu. Ve střední hře se objevili pěšci na g4,h5,f4 a e4 podporovaní věží a dámou která stála na b2. Soupeř se sice tlaku ubránil ovšem za cenu špatné pozice v koncovce. Volní pěšci na a a b sloupci rozhodli. Rodina Prachařů jistě za svůj výkon dostala parádní oběd.

TJ Dolní Němčí A

 

ŠO TJ Zborovice A

Symerský Petr (ZH)

2126

½

-

½

1898

Prachař Mojmír (Z)

Světinský Antonín ml. (Z)

1899

½

-

½

1852

Sas Roman (Z)

Podešva Antonín (Z)

1838

0

-

1

2015

Petřík Petr (ZH)

Kadlček Petr (Z)

1682

½

-

½

1826

Krejčí Petr (Z)

Kunčík Petr (Z)

1666

1

-

0

1813

Nezdařil Miroslav (Z)

Umlauf Josef (Z)

1692

½

-

½

1799

Štencel Karel (ZH)

Kadlček Pavel

1597

½

-

½

1657

Foltýn Karel

Světinský Antonín st.

1617

0

-

1

1613

Prachař David

 

:

 

 

 

 

 

V tabulce jsme sedmý a za 14 dní máme doma poslední mužstvo tabulky Uherský Ostroh. Případný zisk bodů by nás definitivně zbavil obav o sestup.

Míra Nezdařil

 

—————

Zpět