Prohra A-čka v Pozlovicích

21.04.2015 06:06

Na poslední kolo do Pozlovic jsme odjížděli s jistotou nejhůř bronzové pozice v ZKS, takže visel otazník nad tím, v jaké sestavě se sejdeme. V průběhu týdně byl nemocný P. Petřík a omluvil s M. Nezdařil, což znamenalo, že kapitán bude muset povolat někoho ze zálohy. P. Petřík nakonec v sobotu večer účast potvrdil a vybaven termoskou s čajem do Pozlovic jel. Sestavu doplnil David Prachař.

Do Pozlovic jsme přijeli asi 10 minut před devátou. Hrací místnost na obecním úřadě byla prvotřídní - všechno připraveno na stolech, jen jsme byli trochu zaskočeni tím, že kromě pana Krajíčka nebyli nikde žádní hráči. Přitom sestava byla v zápisu o utkání napsaná a složení dvojic bylo jasné. Domácí se scházeli tak nějak vlažně, ale byl to zřejmě jen uspávací manévr, protože na šachovnicích to rozhodně žádné vlažné šachy nebyly.

 

4. šach.:            Valešová Šárka    1826    -  Prachař Mojmír         1855       ½ : ½

Hrála se Královská indická a poměrně brzo nabízí kapitán remízu, kterou sl. Valešová přijala.

 

8. šach.:            Hlavička Roman     1692  -   Prachař David           1584      1 : 0  

Davidovi se partie nějak nevyvedla. Asi po 10. tazích vypadala pozice velmi nadějně s prostorovou převahou bílého v centru, ale potom si nechal dát šach dámou, ztráta pěšců a za chvíli i celé partie.

 

7. šach.:            Lekeš René   1665   -  Foltýn Karel            1656   ½ : ½      

Zahájení jsem nezachytil, ale ve střední hře vypadla pozice černého podezřele. Poměrně pasivní postavení černých figurek a jezdcem na h5, následně vynucená výměna černopolného střelce za jezdce na c3. Myslím, že si Karel trochu oddechl, když mu soupeř nabídl remízu. Prohráváme 2 : 1.  

 

6. šach.:            Kudera Zbyněk   1906  - Štencel Karel         1817     0 : 1

Hrála se Vídeňská, ve které černý v zahájení prokázal, že je kvalitním hráčem. Vznikla víceméně rovná pozice s mírnou prostorovou převahou bílého, ovšem s klasickým „vídeňským dvojpěšcem“ bílého na c sloupci. Střední hra začala převáděním jezdců na lepší pole a kupodivu černý přehlédl, že převod Je6 - Jg5 - Je4 nemůže uspěchat. Po hrubce Je4 bílý zahrál dvojúder Dg4  - dáma spolu s jezdcem na f5 hrozila matem na g7 a druhá hrozba je Jh6+ se ztrátou dámy na d7. Obě hrozby vyřešit nejde  - vyrovnáno 2 : 2.  

 

5. šach.:            Procházka Ludvík       1865  -  Krejčí Petr         1823   0 : 1  

Petr potvrdil dobrou formu. Po několika nepřesných tazích bílého v zahájení poměrně brzy převzal otěže partie do svých rukou a získal pěšce a velmi aktivní pozici. Bílý jakoby spoléhal na to, že se černý ulakotí na pěšce na b2 a nechá si chytit dámu. Petr ovšem odvážně bez rošády začal hrozit i na královském křídle a jeho černopolný střelec nutil bílého do ještě pasivnější pozice. Postupně prošel černý pěšci až na f4 a volného pěšce dostal dokonce na g3. Hrubá chyba bílého (ztráta figury) pak ukončila partii. Velmi dobrá aktivní hra černého slavila úspěch.

 

Vedeme 2 : 3 a vypadá to slibně, přestože Romanovi se pozice s velmi silným L. Mikulčíkem postupně zhoršuje a po ztrátě pěšce by jedině chyba bílého mohla něco změnit na celém bodu z 1. šachovnice pro domácí. Domácí hráč ovšem potvrzuje ELO na úrovni 2200 a přesnou hrou uplatňuje výhodu. Roman ovšem rozhodně odehrál další dobrou partii.

1. šach.:            Mikulčík Ladislav   2198    Sas Roman            1855    1 : 0     

   

Poslední dvě partie rozhodovaly a bohužel se našim oporám nepodařilo své partie vyhrát, přestože oba měli k výhře nakročeno nanejvýš slibně.

 

2. šach.:            Krajíček Miroslav   1937       -   Petřík Petr        2065   1 : 0    

P. Petřík navzdory nemoci rozehrál Sicilskou s velkou rošádou velmi aktivně. Postupně přiměl černého k tahu Kf8 bez rošády a bylo jasné, že černý buďto najde rychlou odpověď na dámském křídle nebo na královském jeho král zahyne pod tlakem postupujících pěšců podporovaných věžemi a dámou. Černý zariskoval a obětoval Jxb2 a hrozbou Dc3. Peťa kontroval obětí Jxg7, ale černý správně zahrál Vg8 a čekal. Bílý pokračoval v braní pěšců jezdcem a po nepřesnosti černého vznikla pozice, do které „stačilo drcnout“ a všechno by se černému rozsypalo. Klíčový tah Sh3, kterým bílý jednak spojil věže na první řadě, ale hlavně druhou figurou napadl slabého pěšce na e6 (byl krytý jen králem z d7) ovšem Petr přehlíží a hrubou chybou Dxe4 ztrácí celou věž i partii. Zvrat je dokonán a prohráváme 4 : 3.

 

3. šach.:            Janček Milan      1789    -    Firych Miroslav         2107     ½ : ½    

Mirek hrál černými znovu Holandskou a postupně si vytváří na šachovnici jasnou převahu s hlavním rozdílem v bělopolných střelcích. Bohužel se dostává opět trochu pod časový tlak přehlíží poměrně jednoduché pokračování při dobírání napadených jezdců na f4 a g5, kdy mohl vynutit postavení svého pěšce až na f3 a následně by bílý král nepochybně neodolal po přemístění těžkých figur na h sloupec. Pozice ovšem přešla do koncovky stejnopolných střelců a věží, ve které bílý držel poměrně spolehlivě rovnováhu a před časovou kontrolou si dovolil ještě oběť figury za dva pěšce a postup krále. Černý už pak jen bojoval o remízu. Nakonec ji sice vybojoval, ale zápas tím pádem končí 4,5 : 3,5.

 

Nepochybně hezký a bojovný zápas, ve kterém jsme byli blízko bodům, které by nás po prohře Starého Města F vynesly na druhou příčku. I přesto budeme mít 2. Května při závěrečném posezení jistě důvod k oslavě.

 

Šachový oddíl TJ Sokol Pozlovice

 

ŠO TJ Zborovice A

Mikulčík Ladislav (ZH)

2198

1

-

0

1855

Sas Roman (Z)

Krajíček Miroslav (Z)

1937

1

-

0

2065

Petřík Petr (ZH)

Janček Milan (ZH)

1789

½

-

½

2107

Firych Miroslav (ZH)

Valešová Šárka (Z)

1826

½

-

½

1855

Prachař Mojmír (Z)

Procházka Ludvík (ZH)

1865

0

-

1

1823

Krejčí Petr (Z)

Kudera Zbyněk (Z)

1906

0

-

1

1817

Štencel Karel (ZH)

Lekeš René (Z)

1665

½

-

½

1656

Foltýn Karel

Hlavička Roman (Z)

1692

1

-

0

1584

Prachař David

 

:

   
 

—————

Zpět